Erkekler de hamile kalır ; “Couvade sendromu”

Hamilelik dönemi deyince insanın aklına ilk gelen anne ve bebeği, nasıl bir hamilelik süreci geçirileceği, mide bulantıları, aşermeler, baş dönmesi ve hızlı kilo artışı oluyor. Bunu sadece anne adayları yaşamıyor. Eşi hamile kalan bazı baba adayları da eşiyle birlikte aynı süreçten geçebiliyor. Baba adayının da midesi bulanıyor, başı dönüyor, beli ağrıyor. Bu sendromun adı ‘’Couvade sendromu’’. İlk kez 1965’de Fransa’da ortaya atılmış. Adını Fransızca da ‘’couver’’ , ‘’kuluçkaya yatmak’’ anlamına gelen kelimeden almış. Eğer baba adayı eş olma statüsünden baba olma statüsüne geçme konusunda kendini hazır hissetmiyorsa yaşadığı korku hamilelik belirtilerini yaşamasına sebep oluyor. Bebek, baba olma, çocuk bakımı hakkında yeteri kadar bilinçli olmayan baba adayları, aileye katılacak bebeğin sorumluluğu için endişeleniyor ve en az anne adayı kadar belirgin fiziksel özellikler gösteriyor. Eşi hamile kalan baba adaylarının östrojen hormonu artarken, testosteron hormonunda azalma yaşanıyor. Bu da daha hassas, daha duygusal, bebeğe karşı daha ilgili olmasına sebep oluyor. Eşinin geçirdiği hamilelik için aşırı kaygı yaşayan baba adaylarının başı dönüyor, midesi bulanıyor. Hamile olan eşinin bulantılarının geçmesini takip eden 3. aydan sonra iştah artışı, birlikte vakit geçirmek, evde fazlasıyla bulunan kalorili abur cuburlar ve sürekli bir şeyler yemek baba adaylarının da aşırı kilo almasına sebep oluyor.

Yapılan araştırmalara göre baba adaylarında süt ve besleme hormonu olan ‘’prolaktin’’ de artış görülüyor. Üstelik stres hormonları eşlerinden 2 kat fazla salgılanıyor. Uzmanlar bu belirtilerin fizyolojik bir temele dayanmıyor olabileceği gibi baba adayının kimyasındaki değişikliklerden kaynaklanıyor olabileceğini vurguluyor. Couvade Sendromu na yakalanan erkekler, eşleri hamile kaldıktan kısa bir süre sonra gebelik semptomları yaşıyor. Couvade Sendromu denilen hastalık, eşleri gebe kalan erkeklerin kısa bir süre sonra gebelik semptomları yaşaması anlamına geliyor. Bu semptomlar arasında mide, bağırsak sistemi rahatsızlıkları, karın büyümesi, iştahta değişme, kokuya hassasiyet, sırt ağrıları, bacak krampları, halsizlik, uyku yakınmaları, diş ağrısı, deride isilik, bayılma ve kilo alma yer alıyor. Couvade Sendromu yaşayan baba adaylarına yaşadıkları bu semptomların hastalıktan daha çok ebeveynlik konusundaki yetersiz bilgilenmelerinden kaynaklandığının açıklanması gerekiyor. Uzmanlar, bu sendromu yaşayan baba adayının kaygıları ile başa çıkamaması durumunda, destekleyici psikoterapi tedavisi görmesi konusunda uyarıyorlar.  Semptomlar, gebeliğin ilk üç ayının sonunda başlayıp, ikinci üç ayında artarak ve doğum gerçekleşene kadar sürüyor.

Uzmanların 267 çift üzerinde yaptıkları çalışmada, erkeklerin yüzde 22.5 inin Couvade Sendromu yaşadıkları belirlendi. Ayrıca Couvade Sendromu yaşayan ve yaşamayan erkekler arasında davranışsal olarak anlamlı farklar bulundu. Gebelik öncesi, gebelik esnası ve sonrasında yapılan ziyaretlerde, Couvade Sendromu yaşamayan erkeklerde sabit bir düzey bulunmasına rağmen, sendromu yaşayan erkeklerde her ziyarette semptomların iki kat arttığı gözlendi.  Türkiye de 2002 yılında 150 çift üzerinde yapılan araştırmalarda ise eşlerinin gebelikleri sırasında baba adaylarının yarısından fazlasının endişe hali yaşadıkları, yaklaşık üçte birinin kendisini normalden daha iyi hissettikleri, bunlar içerisinde, yüzde 28 inin yorgunluk ve çabuk yorulma, yüzde 26 sının diş ya da diş eti ağrısı, yüzde 23 ünün sık idrada çıkma, yüzde 20 sinin normalden daha az aktif oldukları saptandı.

Baba adayı olmayı bekleyenlerde yaşanan semptomların, hamileliğe hissi olarak katılmaya, önceki çocuk sayısına, dini inanca, yaşadıkları strese ve hamilelik döneminden önceki sağlık durumlarına bağlı olarak ortaya çıkabiliyor. Couvade sendromunun nedeni hakkında görüş birliği yoktur. Bunun psikolojik kökenli olduğunu, cinsiyet rollerinin daha esnek olduğu çiftlerde görüldüğü ya da kadının baskın olduğu ilişkilerde görüldüğü yönünde fikirler vardır. Diğer bir görüş ise, bu durumun hormonal olduğunu savunmakta, hamile kadınla birlikte yaşayan erkekte de bazı hormonal değişimler olduğunu bildirmektedir. Bu hormonal değişimler: kadınlık hormonlarında artış, erkeklik hormonlarında göreceli azalma, prolaktin ve kortizon düzeyinde farklılıklar vardır ve bu değişimler bilimsel çalışmalarla da desteklenmiştir.

MOMIDEA

 

#momidea #iyioliyişeyleryap #eniyisi etiketle, paylaş